SEO. Binnen veel online strategieën het ondergeschoven kindje. Gek is het niet. Doodeng, dat gegoochel met Google. Voor veel bedrijven is SEO nog altijd rocket science. Maar dat hoeft het niet te zijn. Tip: heldere taal doet wonderen.

‘Een SEO-strategie levert veel op. We doen eerst een zoekwoordenonderzoek op basis van user intent. Vervolgens voorzien we je website van schone code, gecomprimeerde afbeeldingen en indexeerbare quality content. En natuurlijk een backlink-profiel met een goede authority. Alleen dan heb je een hoge ranking op de SERP.’ 

Say what?! Je klant (of manager) zit er ondertussen zo bij: 

Dat moet anders kunnen

Nee. Het kán anders. Er is namelijk één belangrijke reden voor second thoughts over SEO. Het concrete resultaat van geïnvesteerde euro’s en uren is niet (direct) zichtbaar. En dat is natuurlijk killing voor je overtuigingskracht. Daarom wil ik – voor eens en altijd – duidelijkheid scheppen over de voordelen. Concreter dan concreet. Want SEO levert eigenlijk altijd iets op. En op meer manieren dan je nu waarschijnlijk denkt.

1. Je leert je doelgroep nóg beter kennen

Ja echt. Up close and personal. Je kunt een SEO-onderzoek zien als een mini- doelgroepenonderzoek. We duiken in de online gewoontes van deze mensen. En we ontwikkelen voor elke doelgroep een persona. Van studentikoze Frank in hartje Amsterdam tot Anita die op vakantie wil naar Duitsland. 

Je weet precies of ze Instagram boven Facebook verkiezen. En op welke fora ze hun hart luchten. SEO is meer dan een lijst met zoekwoorden. Je leert de taal van je doelgroep spreken. 

2. Je hebt inzicht in de strategie van je concurrenten

Want we lichten deze bedrijven volledig door. CSI SEO style. Landingspagina’s? Long blogs? Advertorials met backlinks? I see what you did there. Honderden mentions in link farms? We got ourselves a badass. En we zien ook precies wat ze (nog) niet hebben gedaan. Zodat jij iedereen straks een stapje voor bent. 

3. We kijken ook gelijk even naar de techniek

Niet zoals een web developer dat doet. Maar wel op basis van een aantal cruciale punten. Denk aan de laadtijd en de URL-structuur. Of het feit dat je header images ontzettend groot zijn. Misschien heb je een motherload aan 404’s waardoor je bezoekers gelijk weer weg zijn. Of geeft je website geen prioriteit aan content boven de vouw. Het resultaat van de check-up? Een technisch fundament voor een succesvolle SEO-strategie.

4. We geven antwoord op de vraag van je doelgroep

Dat lijstje met zoekwoorden? Daaruit kunnen we afleiden wat je doelgroep bezighoudt. Misschien twijfelen ze tussen verschillende aanbieders. Of willen ze meer informatie over een specifiek onderwerp. Als SEO’er denk je vervolgens na over de ideale content match. Van video tot long blog. Of van whitepaper tot infographic. Dus: designers, creatieven, schrijvers: unite! Want als je het in huis hebt, mag (lees: moet) je het laten zien. 

En weet je wat zo leuk is aan quality content? Je laat zien dat je expertise hebt. En dat zorgt voor vertrouwen bij je doelgroep. SEO haalt daarom niet alleen bezoekers binnen. Het zorgt (als je het goed doet) ook voor blije en terugkerende klanten. 

5. We hebben (een beetje) kaas gegeten van UX

En daardoor zien we vrij snel wat werkt (of niet). Misschien schrikt die grote lap tekst af. Of is je call-to-action totaal niet zichtbaar. Pop-ups? Vrij irritant voor bezoekers. Voor Google ook, trouwens. Oh, en we voegen ook  waarde toe, bijvoorbeeld met een sterke interne linkstructuur. Handig voor bezoekers én search bots. 

We durven aan de bel te trekken als de gebruiksvriendelijkheid off the wall is. Want daar wordt een website uiteindelijk alleen maar beter van.

6. We zorgen dat je vindbaar bent op de juiste zoektermen

Dat betekent absoluut niet dat je morgen op één staat. Maar het betekent zeker dat je website beter geïndexeerd wordt door Google en andere zoekmachines. En dat heeft op de lange termijn weer effect op het bereik onder je doelgroep(en). 

Tip: zorg dat je op de hoogte bent van trends in het zoekgedrag. Pak Google Search Console erbij om te zien waar je nu op gevonden wordt. Discussieer vrolijk mee op fora. Zorg dat je de highs and lows van Frank en Anita kent. En vertaal dit vervolgens naar onmisbare content, producten of diensten. 

Score: 6-0 voor SEO én voor je klant

The winner takes it all. En in het geval van SEO is iedereen een winnaar. Jij, je klant, zoekmachines én bezoekers. Aan de slag dus.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *