Zo. Die staat. Niets meer aan doen, toch? Nou, eigenlijk wel. Hoewel ik als young professional net om de hoek kom kijken, wil ik toch mijn zegje doen. Over personal branding, creatief solliciteren en gewoon keihard jezelf zijn.

Ter referentie. Ik ben Olga, 26 jaar en sinds kort op zoek naar de leukste baan van Nederland. Daar komt heel wat bij kijken. Als schrijver, online marketeer en creatieve chaoot vol eigenaardigheden moet (lees: wil) ik me stevig profileren. Hoe ik dat aanvlieg? Daar vertel ik je graag meer over.

Een podium voor imperfectie

Jezelf zijn. Voor de één a piece of cake. Voor de ander een drempel zo hoog als Everest. Jezelf zijn stopt namelijk niet bij ‘ik ben best oké met mezelf’. Het zit hem in de waarden die voor jou belangrijk zijn. De waarden die je durft te verdedigen. Ook als ze niet geliefd zijn bij het grote publiek. 

Waar ik het over heb? Introversie. Je ongestructureerde manier van werken. Het feit dat je op je 30e bijna een burn-out had. Of dat je tijdens de vrijmibo weinig te zeggen hebt. Misschien ben je geen natural teamplayer, sales-tijger of acquisitiewonder. En misschien denk je dat niemand op zoek is naar jouw eigenzinnige karakter.

Het staat namelijk op geen enkele vacature

‘Wij zoeken een introverte strateeg om complexe vraagstukken uit te denken.’ Of ‘Je luistert voordat je het woord neemt.’ Waar lees je dat? Nergens. Introverte medewerkers zijn over het algemeen impopulair. Net als chaotische, autistische, hoogbegaafde en anderszins ‘opvallende’ mensen. 

Het gevolg? We sleutelen aan ons karakter. Leren de trucjes om sociaal wenselijk te zijn. En.. beleggen langzaam maar zeker ons dagelijkse brood met eenheidsworst. Want: waarom spartelen als je met de corporate flow mee kan gaan. Toch? 

Ik ben gestopt met sleutelen

Bij sollicitaties zeg ik dat ik introvert ben. Op LinkedIn staat dat ik ontzettend slecht ben in small talk. Ik geef eerlijk toe dat ik nog veel te leren heb. Ik ben niet bang om me excentriek of kleurrijk te kleden. En ik durf nee te zeggen tegen mensen en projecten die niet bij me passen. 

Ik omarm het feit dat ik niet bepaald standaard ben. Ik heb 100 labels gekregen, waarvan ik er 0 accepteer. En sinds die tijd zijn er alleen maar deuren geopend. Nieuwe mensen, nieuwe kansen, maar bovenal nieuwe creativiteit. En dat komt ontzettend goed van pas, nu ik op zoek ben naar een nieuwe professionele uitdaging.

Personal branding en job hunting

Een personal brand is eigenlijk niets meer dan een skill set en een karakter. Je bent je eigen merk. De vraag is: blijf je er trouw aan in de zoektocht naar een baan? Wil je vacature-proof zijn of authentiek? Forceer je jezelf in het gewenste profiel – of zeg je luid en duidelijk wat je wel en niet kunt? 

Be yourself. Everyone else is already taken.

Oscar Wilde

Cliché. Maar het is wel zo. En om gelijk maar de daad bij het woord te voegen, deel ik een voorbeeld. Van mezelf, op LinkedIn. Ik wilde Olga Kempen, mijn personal brand, op een creatieve, opvallende en eigenzinnige manier positioneren. En dat deed ik met een video (oorspronkelijk een GIF – wanneer verandert dat, LinkedIn?). 

Het resultaat? Meer dan 20.000 views, 149 likes, 73 comments, 83 connecties, 40 berichten en tot nu toe 8 gesprekken. Keihard jezelf zijn loont. Dat blijkt. De baan der banen? Die heb ik nog niet gevonden. Maar ik maak met plezier gebruik van deze ervaring. Ik doe waardevolle contacten op en verleg mijn grenzen. En dat kan ik als introvert goed gebruiken. 

Ok. En nu dan? 

Personal brands, dat zijn net mensen. En als je dat menselijke laat zien, herkennen anderen zich in jou en je aanbod. Dat is verrekte handig, zowel voor ondernemers als werkzoekenden. Authenticity sells. Maar overdrijf niet. Anders wordt je personal brand je personal demon. En zit je zonder werk, op de bank. 

Ik wil een Olga in mijn bedrijf!

Misschien denk je wel: wij willen een schrijvende en creatieve introvert die buiten de kaders denkt. In dat geval: be my guest! Of eigenlijk: let me be your guest! Ik laat je graag zien wat ik in huis heb. En in de toekomst wil hebben.

P.S. Ik drink mijn koffie met één suikerklontje.

Olga

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *